Virheet jotka tulee välttää kun aloitetaan hyväntekeväisyysyhdistys

Home / Virheet jotka tulee välttää kun aloitetaan hyväntekeväisyysyhdistys - March 20, 2017 , by admin

Kun jokin asia on lähellä sydäntä, voidaan tähän omistautua monella tapaa, kuten ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi tai lahjoittamalla rahaa hyväntekeväisyyteen. Joskus intohimo palaa kuitenkin niin suurella liekillä, että halutaan aloittaa oma organisaatio. Intohimo ja kunnianhimo ovat vain osa taistelua. Voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen aloittaminen ja johtaminen on monimutkaista ja tämän vaativuus aliarvioidaan usein. Heti rahan keräämisestä ja jäsenten valitsemisesta alkavat ongelmat vain lisääntyvät kun paperityöt tulisi tehdä oikein. Helposti varsinkin alussa kompastutaan yleisiin virheisiin, jotka johtavat yhdistyksen lakkaamiseen tai pahimmillaan oikeushaasteisiin.

  • Perehtyminen

Hyvin useat aloittelevat hyväntekeväisyydet ovat saaneet alkunsa pelkällä intohimolla asiaa kohtaan, eikä oikeaa perehtymistä asiaan ole. Tiedetään että halutaan auttaa, mutta ei ole hajuakaan kuinka moni muu yhdistys tekee samaa ja miten paljon aikaa, sekä taitoa, tämä tulee vaatimaan. Sen takia tulee selvittää niin sanotut kilpailijat ja tutkia niiden toiminta perin pohjin, jotta tiedetään, mahtuuko uutta organisaatiota joukkoon, niin että siitä on oikeasti hyötyä. On myös hyvä hankkia kokemusta alalta, erityisesti johtamisen suhteen ja sen lisäksi että saadaan arvokasta käytännön kokemusta asiaan, pystytään myös näkemään kuinka paljon se vie loppupeleissä aikaa. Tämä on helppo toteuttaa ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi samankaltaiseen kohteeseen omistautuneeseen yhdistykseen ja erityisesti tutustumalla rahankeruuseen ja tapahtumien suunnitteluun. Tehokas tapa tutustua alaan on keskustella muiden yhdistysten kanssa ja kysymällä, millaisia haasteita he ovat kohdanneet. Tämän jälkeen voidaan alkaa luoda yrityssuunnitelmaa yhdistykselle paremmalta pohjalta.

  • Paperityöt

Usein ei edes tajuta, kuinka paljon paperitöitä yhdistyksen aloittaminen ja pyörittäminen vaatii. Ensinnäkin on saatava virallinen status, joka vaatii jo itsessään lukuisten papereiden täyttöä, mutta tämän lisäksi on huolehdittava rahankeruuluvista ja veroista, puhumattakaan vuosittaisista tarkastuksista. Eikä ennen yhdistyksen virallistamista voida oikein kerätä rahaa, sillä näin rikotaan lakia. Niissäkin maissa joissa virallinen status ei ole välttämättömyys, kohdataan ongelmia, kun mahdolliset lahjoittajat eivät luota yhdistykseen. Ainut tapa valmistautua tähän on taaskin asiaan perehtyminen ja samalla on hyvä selvittää, kuinka paljon yhdistyksen perustaminen maksaa. Suunnitelmat on oltava valmiina jo hyvissä ajoin ennen aloittamista, sillä muuten joudutaan kohtaamaan ongelmia heti ensimmäisillä askeleilla, eikä tämä hyödytä ketään.