Kuinka huomata huijaus kun kyseessä on hyväntekeväisyysyhdistys?

Home / Kuinka huomata huijaus kun kyseessä on hyväntekeväisyysyhdistys? - March 14, 2017 , by admin

Valitettavasti maailmaan mahtuu niitä henkilöitä, jotka yrittävät hyötyä muiden kärsimyksestä ja tragedioista saadakseen itselleen rahaa huijaamalla muita. Anteliaat uhrit ajattelevat luovuttavansa rahat hyvään tarkoitukseen auttaakseen esimerkiksi luonnonkatastrofien uhreja tai kärsiviä eläimiä, mutta tämän sijasta rahat laitetaan jonkun henkilön omaan taskuun. Tämä ei vahingoita ainoastaan niitä, jotka olisivat apua todella tarvinneet vaan se myös tuo huonoa mainetta lahjoittamiselle, mikä vähentää rahavirtoja myös virallisten ja luotettavien yhdistysten osalta, aiheuttaen lisää kärsimystä ja vähemmän apua. Tämän takia kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin, ettei joudu itse huijauksen uhriksi:

  • Sähköpostit epäilyttävistä osoitteista

Huijarit lähettävät sähköpostin kautta viestejä, joissa usein mainostetaan ajankohtaista tragediaa. Nämä voivat näyttää virallisten organisaatioiden kirjeiltä ja jopa antaa linkkejä virallisten tuntuisille sivuille, mutta usein nämä sivustotkin on huijarin luomia, tai linkit voivat johtaa tiedonkeruu sivustoille, jotka yrittävät onkia henkilökohtaista tietoa. Jos sähköposti vaikuttaa yhtään epäilyttävälle, ei missään nimessä kannata painaa linkkejä, tai avata mahdollisia liitteitä, sillä niihin voi olla lisätty myös virus, joka valtaa tietokoneen tai mobiili laitteen.

  • Etsi organisaation virallinen sivusto

Paras ja turvallisin tapa lahjoittaa on suoraan hyväntekeväisyys yhdistyksen tai organisaation virallisten sivujen kautta annettujen painikkeiden avulla. Jos kotisivu vaikuttaa oudolta, tai organisaatio ei vaikuta viralliselta, kannattaa tutkia kuka sen omistaa ja onko siitä ilmoitettu mahdollisia huijaus epäilyjä. Taaskaan ei tule klikata sähköpostien linkkejä, jotka ilmoittavat olevansa viralliselta organisaatiolta, sillä nämä voivat johtaa virallisen näköisille kotisivuille, jossa rahat kuitenkin menevät väärään taskuun.

  • Varo tietoja utelevia huijauksia, jotka naamioituvat hyväntekeväisyys yhdistyksiksi

Jotkut tietoja kalastelevat huijarit yrittävät käyttää hyväntekeväisyys yrityksiä hyväkseen, saadakseen muutakin kuin lahjoituksen. Virallinen yritys ei koskaan kysy sosiaalitunnuksia tai syntymäpäiviä, jotta lahjoitus voidaan tehdä. Jos tämän kaltaisia tietoja kysytään, kannattaa olla hyvin varovainen, sillä niitä voidaan käyttää henkilöllisyyden varastamiseen.

Tarkista tiedot

Internetistä löytyy erilaisia sivustoja, joiden kautta voidaan tarkistaa, onko organisaatio virallinen. Tämä ei päde kaikkiin pieniin yhdistyksiin, mutta niidenkin taustaa saadaan usein selville, esimerkiksi hakemalla muiden kokemuksia organisaatiosta, tai tutkimalla vaikka sosiaalisen median sivustoja.