Kuinka aloittaa oma hyväntekeväisyysjärjestö?

Home / Kuinka aloittaa oma hyväntekeväisyysjärjestö? - March 13, 2017 , by admin

Aloita kehittämällä ideaa

Visio on inspiraation ja haaveiden luoma tähtäin horisontissa. Tämän ei tarvitse sisältää konkreettisia askeleita, vaan idean siitä, mitä halutaan luoda. Tehtävä on puolestaan konkreettisempi kuvaelma organisaation tarkoituksesta ja aikomuksista. Se on selkeä suunnitelma, joka pysyy asian ytimessä, mihin organisaatio tähtää, kenelle se on suunnattu ja mikä on peruspalvelu. Tämän tulisi olla tarkkaa, mitattavissa olevaa, saavutettavaa ja haasteellista tähtäinten asettamista. Samalla tulisi asettaa ne arvot, jotka johtavat yrityksen kehittämistä.

Päätä yhdistyksen nimi

Hyväntekeväisyysorganisaatioilla on oltava filantrofia, mitä voidaan tukea ja jota varten ihmiset haluavat lahjoittaa. Nimi voi kertoa yhdistyksen tarkoituksen, tai se voi olla esimerkiksi perustajan oma nimi, tai asiaan liittyvän kuuluisan ihmisen nimi. Päätettiin nimeksi mikä tahansa, sen tulee vedota ihmisiin ja mitä paremmin, sekä kätevämmin, se kertoo kohteesta, sitä helpommin se on löytää. Tämä näkyy usein myös kotisivujen osoitteessa, joten selkeys on valttia. Esimerkiksi suomikasino247.com nimi kertoo heti että sivusto liittyy vedonlyöntiin ja yhtä selkeä tulisi yhdistyksenkin nimen olla.

Saa yritys erottumaan

Pelkästään Yhdysvalloissa on yli miljoona hyväntekeväisyysyhdistystä ja maailmanlaajuisesti niitä on huomattavasti enemmän. Useat kamppailevat saman asian rahoittamisesta ja tietenkin lahjoittajia on vain rajallinen määrä. Tämän takia oman organisaation on erotuttava muista ja toivottavasti keräävän kannattajajoukon, joka on asiasta yhtä innostuneita kuin sen perustajakin ja tietenkin myös avoimia kukkaronsa suhteen.

Kirjoita suunnitelma

Suunnitelmaan kuuluu tietenkin vision määritteleminen, tehtävän suunnitteleminen, nimen keksiminen ja erottautumistavan päättäminen. Sen lisäksi tarvitaan myös pidempi aikainen suunnitelma, tulevalle viidelle vuodelle, johon sisältyy strategiat ja taktiikat esimerkiksi varainkeruulle, toiminnalle, budjetille ja kaikelle muulle tärkeälle, sekä oleelliselle.

Yhtiön rekisteröiminen

Ennen kuin hyväntekeväisyysorganisaatio on virallinen ja voi kerätä rahaa, täytyy se rekisteröidä maan lakien mukaan ja usein tähän sisältyy myös rahankeruu lupien saaminen viranomaisilta. Tietenkin yhdistyksen hoitoon kuuluu veroista ja muista paperi asioista huolehtiminen, joten voi olla järkevää hankkia kirjanpitäjä tai lakimies, auttamaan ainakin alkuun. Alkuun ohjeita voidaan lukea myös netistä, jolloin paperi asiat on helpompi kohdata.

Nettisivujen tekeminen

Inspiraation lähteen, tarkoituksen, suunnitelmat ja kaiken muu, myös rahankeruu mukaan lukien, voidaan laittaa esille heti kotisivuille. Tämän avulla ihmiset löytävät organisaatiosi, saavat siitä tietoa ja voivat lahjoittaa. Lahjoittaminen kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertaisesti, jotta vierailija ei turhaudu prosessiin ja lähde pois ennen lahjoittamisen varmistumista.