Kannattaako hyväntekeväisyys yhdistyksen aloittaminen?

Home / Kannattaako hyväntekeväisyys yhdistyksen aloittaminen? - March 12, 2017 , by admin
  • Tutustu alaan kunnolla

Yhdistyksen tai organisaation aloittaminen ei ole erityisen vaikeaa ja sen takia niin monet ihmiset aloittavat sellaisen. Vaikeaa on kuitenkin löytää rahoitusta ja jatkaa projektia, niin että se luo kestävää muutosta. Lahjoituksia etsiviä tarkoituksia on paljon enemmän kuin rahaa lahjoittavia ihmisiä ja jokainen uusi yhdistys on kilpailija jo olemassa olevalle yhdistykselle ja kiristää lahjoituksia entisestään. Jos samalla alalla on jo lukuisia yhdistyksiä, voisi olla järkevämpää tehdä yhteistyötä näiden kanssa, esimerkiksi ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi. Näin varat eivät jakaudu, vaan ne pystytään keskittämään paremmin.

  • Selvitä valtion vaatimukset

Useissa maissa on tiukat kriteerit sille, mitä vaatimuksia tulee täyttää, jotta yhdistys lasketaan hyväntekeväisyys organisaatioksi. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että hyväntekeväisyyden kohteen on oltava joku sellainen, minkä lasketaan tarvitsevan apua.

  • Rahoituksen saaminen

Jo ennen yhdistyksen perustamista kannattaa selvittää, miten projektia rahoitetaan. Eri maissa tähän on erilaisia vaihtoehtoja ja esimerkiksi kansainvälisiltä rahastoilta voi hakea apua myöskin. Tukia voi saada valtiolta, yrityksiltä, yhdistyksiltä, Euroopan unionilta ja yksittäisiltä kansalaisilta. Jos rahoitusta ei ole mahdollista saada mitään kautta, on hankala saada projekti pyörimään. Tämän takia suhteiden ja kontaktien luominen on erittäin tärkeää organisaation jatkumisen kannalta.

Nämä kolme pointtia on selvitettävä ennen kuin yhdistystä aletaan rakentamaan. On myös huomioitava, että jos yhdistyksestä ei nosteta itselle palkkaa, tulee tämä viemään hyvin paljon aikaa, eikä tuomaan mielihyvän lisäksi muuta. Oli kyseessä sitten alkuvaihe, tai jo suureksi kasvanut yhdistys, se syö samalla lailla niin paljon aikaa, kuin sille on mahdollista antaa. Tekemistä on aina, uusia tavoitteita tulee herkästi nopeammin kuin vanhoja saavutetaan ja tämä tulee usein yllättämään perustajan. Se mikä alkoi viikonloppu harrastuksena muutamalla tunnilla ja hyvällä ajatuksella, onkin energiasyöppö, joka vie pienimmänkin mahdollisuuden sosiaaliseen elämään tai vapaa – aikaan. Onkin hyvä saada seuraan muutama muu tekijä, jotka ovat valmiit jakamaan taakkaa. Näin kaikki ei kaadu yhden ihmisen harteille, ja samalla voidaan keskustella asioista sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on jo kokemusta asiasta.